H I S T O R I E:

Efter forskellige tiltag dannes i 1970-71 en gruppe på fire mand, der kalder sig Stoned People. Gruppen består af Allan Christensen (sang), Bent Helvang (trommer), Jørn Skovgaard (bas) og Jan Salomon (guitar). De tre førstnævnte er fra Måløv/Smørum egnen og kender hinanden fra skolen. Jan er københavner, og har tilfældigt lært Bent at kende i Musikhuset Aage Jensen.

Jørn har komponeret en håndfuld sange (mest om at blive svigtet i kærlighed), som indøves i Bents fars kælder. Sangene bliver arrangeret og indstuderet med flerstemmig sang og en lige-der-ud-ad rytme. Nu er man for så vidt klar til at erobre Danmark.

Første trin på vejen er Nordsjællandsmesterskaberne i beatmusik. Denne titel vinder Stoned People i sommeren 1971. Nu har man noget at bygge videre på og optræder igen offentligt d. 15. november ved et arrangement med 14 andre grupper i Revolution (den tids musikmekka for unge i København).

Bandet optræder lidt lokalt i Ballerup-Måløv, man får sin første impresario, og det første rigtige bookede job, som bliver spillet på et diskotek i Århus, efter en del diskussion med værten. Han havde i første omgang "glemt" at have lavet en aftale denne aften (hvor entrebilletterne pga. svigtende  publikumstilstrømning næppe kunne dække udgifterne til musikken)

Man øver ihærdigt og optager bånd af egne sange i kælderen i Jonstrup. Båndene bliver postet til diverse danske pladeselskaber, og endelig i vinteren 72/73 sker der noget afgørende.

Den kendte pladeproducer Poul Bruun har fået ørene op for bandets sange med den særlige iørefaldende flerstemmige sang, og han aftaler at komme på visit i øvelokalet for at møde drengene og høre dem live.

Andet trin på vejen mod toppen en den pladekontrakt Poul Bruun (CBS) skriver med gruppen. Man aftaler at indspille - ikke en single - men noget så usædvanligt  for en ukendt gruppe, som - en hel LP! Dog skal det foregå indenfor snævre økonomiske rammer. Derfor får gruppen, som nu har taget navneforandring til BACON én uge til rådighed i sommeren 1973 i Country Palles studie i Nibe ved Limfjorden. Man indspiller 16 sange i denne landlige idyl i Qually Sound Studio på en 8-spors båndmaskine, som selv efter datidens forhold er temmelig primitiv til pladeproduktion.

De 16 sange med danske tekster sidder i magnetsporene efter en uge som planlagt; og den første LP, blot kaldet BACON, er snart en realitet.

Pladen udgives i december 1973 i forbindelse med en reception i "Huset" i Magstræde, hvor også Danmarks Radio og TV er repræsenteret og bliver interesseret i at vise det nye navn på skærmen. Den 18. januar 1974 fremfører BACON pladens hit "Oppe på en sky" i programmet Weekend TV og bliver landskendte.

Der er nu så meget fokus på drengene, at BACON bliver et efterspurgt orkester rundt omkring i landet. Den 26. marts står BACON for første gang på en stor scene; det er i Tivolis Koncertsal, som opvarmning for Gary Glitter.

CBS følger hurtigt op på sin gruppes succes og reserverer tid i Rosenberg-studierne i København til indspilning af et nyt album. BACON er i studiet i juli og september 1974. Denne gang indspilles 15 nye sange fra egen hånd.

Pladeselskabets pengekasse står nu åben for professionel hjælp til at skabe et mere afvekslende lydbillede, end det var tilfældet med debutpladen. Man kan således høre både piano, saxofon, tværfløjte og congas trommer foruden kønne korpigestemmer på gruppens anden LP "Gør det noget".

Tegneren Peder Bundgaard, som står for designet på gruppens pladecovers har denne gang tegnet to "Rafaels Griseengle", som  fylder hele forsiden på den nye plade. Apropos grise, så har man ganske enkelt arrangeret reception i forbindelse med udgivelsen i Landbrugsrådets lokaler på Axelborg i hjertet af København.

Ja - første, andet og nu tredje trin på vejen til succes er opnået. Danmarks Radio spiller næsten dagligt BACONs sange og gruppen bliver en efterspurgt vare i det ganske land. Gruppen optræder i koncertsale, idrætshaller, og butikscentre - på skoler, i ungdomsklubber, på diskoteker, hoteller, kroer samt i telte og tivolier - og ved en enkelt lejlighed i en svømmepøl.

I januar 1975 kører sangen "TOGET" ind på "Tipparadens" spor 10. (Tipparaden = Top 10 over de mest populære sange) Også sangene "RIKKE" og "DEN STORE STJERNE" placerer sig efterfølgende på denne liste.

Man anskaffer sig BACON-BUSSEN en Mercedes kassevogn til at komme rundt på spillestederne med det efterhånden mere og mere omfattende udstyr. Tidligere var man afhængig af Jørns bror Morten og dennes folkevognsrugbrød til transport af gear, hvor gruppens medlemmer måtte køre "ved siden af" i en personbil.

Desværre vælger Allan af forskellige personlige årsager at forlade gruppen for at koncentrere sig om sin borgerlige karriere. Det er et stort tab at gruppen herved mister sin førstestemme. Man vælger efter afprøvning af forskellige emner til erstatning, en løsning, hvor Jan og Jørn skiftes til at synge for, og Kaj Fredløv, som spiller guitar bliver nyt medlem af BACON. 

Med denne besætning fortsætter gruppen sin "fremmarch" over Danmark. Man indspiller nye sange i Metronome Studio. Heraf udgives i august 1975 og maj 1976 de to singler: " Den store stjerne" og " En smart model".

Der laves TV produktion dels i Ballerup Centret og dels ved et større arrangement i Lyngehallen i 1976. Det sidste med det formål at lave en TV-udsendelse om gruppen, der dog aldrig bliver til noget.

Det er sommeren 1976. BACON spiller op til dans rundt omkring i Danmark, som de nu har gjort i flere år, men alt er ikke lutter idyl. Fakta er at CBS/BACON, på trods af gruppens succes, ikke har solgt så mange plader, som man havde forventet. Man ønsker at lave et megahit. Der er nogen frustration og måske også mangel på den rette kommunikation om fremgangsmåden for et sådant forsøg. Singlen "Smart model", det sidste udspil fra BACON nåede aldrig ind på hitlisten. Man mener fra CBS's side, at der skal nye boller på suppen i form af andres kompositioner. Det er svært at forstå for drengene, der syns de har bevist, at de godt kan selv; så uden den store lyst går de i Studio Asmussen for at indsynge et nærmest præfabrikeret nummer. Det er T. & J. Lundgreens "De go'e gamle dage", som dog aldrig bliver forsøgt udsendt som single, men senere kommer i pladerillerne på BACON's tredje LP.

I marts-april måned 1977 lader pladeselskabet BACON selv stå for produktionen af en håndfuld nye sange, som indspilles i Sweet Silence Studio med god hjælp af Stig Kreutzfeldt.

I juni udgives BACON's tredje album "EN SKIVE", som er et mix af de nyindspillede sange og tidligere single udgivelsen samt andre, der har ligget på køl. Der er som altid nogle gode iørefaldende Baconsange på pladen, som også finder vej ud i æteren, men det fornægter sig ikke, at man denne gang har lavet en discountproduktion (i øvrigt 13 sange), som ikke lever op til de store forventninger der er til en kendt gruppe. Mht. sangstemmerne har man indtil videre problemfrit klaret sig igennem uden Allan, men denne gang lider sangen på nogle af numrene et tab, der godt kan høres.

Ved indgangen til 1978 har BACON arrangementer helt frem til nytår og gruppen kan sagtens leve videre på den opnåede succes i en længere periode. Men alting har en ende, og mange forskellige faktorer - dalende interesse for BACONS seneste udspil, svigtende opbakning fra pladeselskabet, som ikke synes der er god økonomi i gruppen. Hertil kommer de fire medlemmers satsning på deres borgerlige karriere, som levner mindre energi til musikken.

Valget bliver truffet i sommeren 1978. BACON bliver opløst.

 

BACON nåede at udgive 43 selvkomponerede sange plus én enkelt, skrevet af T. & J. Lundgreen på i alt 3 LP-plader og 6 singleplader.